Geschiedenis

Muziekverenigingen ontstonden destijds meestal onder impuls van de katholieke kerk. Zo ook werd in 1750 een Sint-Cecilia genootschap opgericht en bekrachtigd door de prins bisschop van Luik. De eerste Tongerse harmonie was een feit. Toen in 1873 August Noyen, een overtuigd vrijdenker en bestuurslid van de harmonie kwam te sterven, ontstond een breuk in de vereniging. De katholieke overheid kon niet dulden dat de harmonie zou meestappen in een burgerlijke begrafenis. In 1874 was de splitsing een feit en werd de Katholieke Kring der Concordia opgericht. Het liberale deel van de harmonie bleef verder bestaan onder de naam Casino.

Onze harmonie bestaat dus officieel van 1874, en mogen we op een lange geschiedenis terugblikken. Vandaag blijft Concordia een vereniging die zich met de grote “C” van christelijk verbonden weet en stelt zich verder a-politiek op.

Momenteel zitten een 30 tal muzikanten aan de pupiters en trachten we ons publiek vooral te charmeren met lichte herkenbare muziek. Ons jaarlijks voorjaarconcert is meestal een samenwerking met een andere vereniging (koor, harmonie, bigband, …) zodat we ons vooral kunnen concentreren op het najaarsconcert of thema concert. Voor dit laatste kiezen we een thema waarrond een volledige avond wordt uitgewerkt. Zo kunnen we al op enkele behoorlijke successen terugblikken. ‘De langste dag’ gewijd aan de oorlogsjaren, ‘Concordia airlines’ samen op reis doorheen Europa, een heus Proms concert, een spannend Halloween concert enz.... Muziek blijft uiteraard centraal, maar iedere keer proberen we een nieuwe inbreng van onze muzikanten toe te voegen. Denk hierbij aan zelf opgenomen videoclips of toneelstukjes.

Speel jij een instrument dat past in onze vereniging, aarzel dan niet en neem contact op met ons. Wij zijn steeds opzoek naar enthousiastelingen. Kijk eens onder de rubriek ‘Vacatures’.